CIMB perkenalkan Cuti Paterniti bergaji selama 30 hari


CIMB Bank Bhd memperkenalkan​​​​​​ cuti paterniti berbayar selama sebulan kepada warga kerjanya di bawah dasar yang ditambah baik, untuk membolehkan golongan bapa meluangkan lebih banyak masa bersama anak pertama mereka, dan berkongsi tanggungjawab dalam menyambut kelahiran baharu.

Mengikut dasar baharu itu, cuti paterniti berbayar dinaikkan daripada tiga hari bekerja berturut-turut kepada sebulan (30 hari berturut-turut mengikut kalendar), menurut bank itu dalam kenyataan di Kuala Lumpur.

Dasar itu, yang berkuat kuasa hari ini, adalah pelengkap kepada Program Peremajaan Kakitangan, yang membenarkan warga kerjanya mengambil sehingga enam bulan cuti tidak berbayar atas sebab peribadi, termasuk melanjutkan tempoh cuti bersalin dan cuti paterniti, dengan mengekalkan jawatan semasa atau kekananan mereka di syarikat itu.

Pendekatan tersebut adalah seiring usaha CIMB untuk terus mempertingkatkan kebajikan warga kerjanya melalui dasar kesaksamaan gender.

Ketua Pegawai Kakitangan CIMB Group, Datuk Hamidah Naziadin berkata, langkah itu adalah satu lagi usaha untuk menunjukkan penghargaan CIMB kepada kakitangan.

"Ini adalah satu lagi inisiatif dalam menunjukkan penghargaan CIMB kepada warga kerjanya dengan memastikan mereka mendapat sokongan untuk mencapai keseimbangan kerjaya-kehidupan, sekali gus mempamerkan usaha keseluruhan kami bagi mengamalkan amalan terbaik global dalam pengurusan sumber manusia," katanya.

Bagi menunjukkan komitmen CIMB terhadap kesejahteraan kakitangannya, CIMB sebelum ini memperuntukkan sehingga RM1 bilion bagi pinjaman perumahan tanpa faedah untuk tempoh pinjaman lima tahun pertama, serta banyak lagi manfaat lain, untuk membantu kakitangan berpendapatan rendah menguruskan tanggungjawab bulanan mereka. - BERNAMA
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment