Anak lelaki langsung tak fikir bantu keluarga, alasan dia ada keluarga sendiri


Pasti ramai yang melalui situasi ini dan adakalanya rasa seperti tidak adil, sedangkan ia merupakan tanggungjawab adik beradik yang perlu digalas bersama-sama. Ibu bapa sepatutnya bersikap adil dalam melayani anak-anak, bukannya memanjakan seorang anak, kemudian yang lain dibebankan dengan pelbagai tanggungjawab. 

Nak cakap, mesti ramai golongan ibu yang tidak boleh menerima. Tetapi itulah kenyataan walaupun bukan semuanya begitu. 

Tetapi kebanyakan tengok ibu bapa, anak lelaki selalu dimanjakan dengan alasan 'dia lelaki'. Masa muda, lelaki boleh keluar dengan kawan-kawan, balik lambat sehingga ke waktu malam. Alasan, 'dia kan lelaki'. 

Setiap kali hari raya, anak perempuan yang tak tidur malam tolong mak. Anak lelaki pula sibuk dengan kawan bermain bunga api. 

Masuk usia remaja, anak lelaki langsung tak ada fikir nak membantu keluarga. Sebaliknya anak perempuan yang kena bekerja, menjaga adik beradik, kena jaga rumah. 

Bila dah kahwin, anak perempuan yang kena beri duit belanja setiap bulan kepada ibu bapa. Yang anak lelaki? Bila ibu bapa call, barulah nak beri duit belanja. Alasannya, dia ada keluarga sendiri. Habis tu, yang anak perempuan ini tak ada keluarga dia sendiri ke? 

Harap generasi kita janganlah beri layanan kepada anak lelaki berbeza dengan anak perempuan. Pukullah mereka, tetapkan had masa untuk mereka pulang ke rumah, untuk belajar. Ajar mereka mencari kerja, bukannya asal bergaduh saja, salahkan orang lain. 

Bila anak-anak yang lain suruh ibu bapa tegur anak lelaki, ibu bapa pula kata, "Dia tu bukannya boleh kena tegur, nanti merajuk.". Ketahian apakah ini? 


Itulah situasi yang banyak berlaku hari ini. Hati anak lelaki dijaga, tetapi hati anak-anak perempuan sentiasa dilukai. Padahal, anak-anak perempuan yang lebih banyak fikirkan keluarga berbanding anak lelaki yang suka berseronok dan langsung tak fikirkan keluarganya. 

Nota: Nama penulis asal belum dapat didedahkan. Bimbang netizen yang tidak bersetuju akan menyerang penulisnya pula. 
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment