11 Fakta Dedah Siapakah Sebenarnya Selva Kumar Yang Buatkan Kalian Tidak Percaya

Bekas perogol bersiri rakyat Malaysia, S Selva Kumar.

NEGARA dikejutkan dengan berita pembebasan seorang bekas perogol bersiri rakyat Malaysia, S.Selva Kumar selepas menjalani hukuman penjara 24 tahun di Kanada atas kesalahan rogol dan melakukan serangan seksual terhadap hampir 1,000 wanita dan kanak-kanak.

Namun ramai masih tertanya siapakah lelaki misteri itu yang disabit dengan jenayah yang ganas itu.

Berikut merupakan beberapa fakta yang dilaporkan media tempatan dan asing tentang lelaki ini yang menjadi bualan rakyat Malaysia beberapa hari ini:
Image result for selva kumar subbiah wiki
1. Beberapa portal berita sebelum ini melaporkan lelaki yang berasal dari Perak itu dijangka menetap di Pulau Pinang kerana mempunyai anggota keluarga yang tinggal di negeri itu.

2. Selva Kumar didakwa datang daripada keluarga yang berpendidikan tinggi dan mendiang bapanya adalah seorang pegawai kanan kerajaan.

3. Dia merupakan anak ketiga daripada empat orang adik-beradik, yang mempunyai dua abang dan seorang adik perempuan.

4. Selva Kumar pergi ke Kanada sebagai pelajar pada tahun 1980.

5. Selva Kumar didapati bersalah pada tahun 1992 di Mahkamah Ontario pada 19 tuduhan serangan seksual, 28 pertuduhan kerana memberi dadah pada mangsanya, 10 tuduhan pelbagai jenis serangan dan 12 pertuduhan lain yang termasuk peras ugut.

6. Polis Toronto mendakwa bahawa Selva melakukan serangan seksual kepada kira-kira 1,000 wanita di seluruh Kanada pada akhir 1980-an sebelum dipenjarakan selama 24 tahun.

7. Memetik laporan media asing, pihak berkuasa di penjara mendakwa Selva Kumar tidak menyesal dan mungkin akan mengulangi perbuatan jenayahnya iaitu rogol dan cabul. Bagaimanapun, keluarga dan rakan rapat Selva memaklumkan perogol bersiri itu telah bertaubat dan telah berjanji untuk tidak mengulangi perbuatannya.

8. Dalam pada itu, Selva Kumar tidak berjaya untuk cuba menyekat akhbar Kanada, Toronto Star untuk tidak mendedahkan gambarnya dengan alasan bahawa ia akan membahayakan baginya.

9. Salah seorang mangsa rogol Selva yang dikenali Susan Chapella yang dirogol pada tahun 1991 ketika usia 26 tahun tidak akan memaafkan pesalah terbabit.

10. Selva Kumar pernah merogol seorang gadis berusia 13 tahun.

11. Mengulas tentang modus operandi jenayahnya, Selva Kumar menggunakan menyamar sebagai ejen pemodelan, pengeluar filem dan penari profesional untuk mengumpan wanita.

Info Lanjutan :

Mengenal Selva Kumar Subbiah Perogol Bersiri Malaysia|Siapa Selva Kumar Subbiah? Selva Kumar yang didapati bersalah melakukan serangan seksual terhadap berpuluh wanita di Toronto, Kanada pada tahun 1992. Dalam tempoh tiga hari lagi, pesalah perogol bersiri, Selva Kumar Subbiah akan kembali ke negara dari Kanada dan pihak polis mengakui tiada jaminan bahawa dia tidak akan melakukannya lagi.

Bagaimanapun, peguam di Malaysia mengatakan tidak ada apa-apa yang boleh melindungi rakyat Malaysia daripada penjenayah bersiri itu.

Seorang pegawai polis bersara di Kanada yang pernah ditugaskan menyiasat perogol bersiri Malaysia, Selva Kumar Subbiah lebih 2 dekad lalu memberi amaran lelaki itu akan menjadi ancaman kepada masyarakat sekembalinya ke Malaysia.

“Jika dia mahu tinggal di Malaysia atau di mana saja, adakah dia akan terus (melakukan jenayah) walaupun pada usianya sekarang? Ya,” kata Brian Thomas bersama rakan sekerjanya, Peter Duggan yang menahan lelaki berusia 56 tahun itu yang dilabelkan penjenayah seks paling berbahaya di Kanada oleh pihak berkuasa negara itu.
“Kita perlu ingat, ini bukan mengenai seks. Ia tentang kuasa dan kawalan. Dia adalah kuasa dan kawalan sepenuhnya ke atas mangsanya,” kata Thomas kepada CanCrime, sebuah blog jenayah dikendalikan wartawan penyiasatan Kanada yang pernah memenangi anugerah, Rob Tripp.
Selva Kumar dijangka pulang ke Malaysia Ahad ini, selepas menjalani hukuman penjara 24 tahun di Kanada.

Bagaimanapun, peguam Datuk Baljit Singh Sindhu berkata, Selva Kumar sudah menjalani hukumannya di Kanada.

“Selain rekod jenayah itu, dia adalah seorang yang bebas. Polis tidak boleh menyentuhnya melainkan jika dia melakukan jenayah lain di sini,” katanya ketika dihubungi pada Khamis.

Manakala peguam Amer Hamzah Arshad berkata, di bawah sistem keadilan, penjenayah yang telah menerima hukuman perlu diberi peluang kedua. Mengenai cadangan pendaftaran pesalah seks, Amer berkata perlu ada kajian menyeluruh dan mendalam sebelum sistem itu boleh dilaksanakan.
“Terdapat pro dan kontra. Mempunyai undang-undang atau pendaftaran itu boleh sesuai untuk pesalah seks ganas dan berulang-ulang tetapi mungkin terdapat beberapa bekas pesalah yang tidak akan melakukan kesalahan itu lagi.

“Ia mungkin menyukarkan bekas banduan untuk memulakan hidup baru, “katanya.

Pada Rabu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, Selva Kumar yang didapati bersalah melakukan serangan seksual terhadap berpuluh wanita di Toronto, Kanada akan dipantau dengan teliti sebaik sahaja tiba di Malaysia.

Khalid berkata Selva Kumar akan dipantau berdasarkan rekod jenayah dan melalui bidang kuasa dan kuasa yang sedia ada.

Tidak banyak yang diketahui mengenai Selva Kumar kecuali apa yang didedahkan di mahkamah berdasarkan keterangan yang diberi.

Malah hampir tiada siapa yang mengingatinya ketika pengajiannya di Kolej George Brown di Kanada memandangkan dia seorang yang pendiam dan tenang.

Begitu juga ketika dia belajar di Pulau Pinang dan salah seorang pengawas yang masih mengingatinya menggambarkan Selva Kumar seorang ‘pengganggu dan suka bertengkar.

Pada 1992, dia didapati bersalah atas 19 pertuduhan serangan seksual, 28 pertuduhan penggunaan bahan larangan seperti dadah dan 10 pertuduhan pelbagai serangan serta kesalahan lain, termasuk peras ugut.

Pada mesyuarat lembaga parol minggu lalu, Selva Kumar berkata, dia mempunyai “pelan pembebasan berstruktur” untuk kebebasannya di Malaysia dan juga “sokongan keluarga yang kuat”.

“Mengarut,” kata Thomas ketika ditanya mengenai jaminan bekas banduan itu, tetapi menambah beliau tahu latar belakang Selva Kumar, “sebuah keluarga yang kaya di Malaysia”.
Paling teruk

Dalam wawancara audio selama 35 minit bersama Cancrime, Thomas mengimbas kembali pengalaman mengejutkan daripada lebih 500 wanita yang membantu siasatan polis.

Katanya, kes Selva Kumar adalah yang paling teruk beliau pernah saksikan sepanjang kerjayanya selama 30 tahun berurusan dengan penjenayah berbahaya.

“(Dari skala) 1 hingga 10, saya letakkan dia pada skala 15.”

Thomas mengimbau penemuannya sepanjang siasatan dijalankan, di mana Selva Kumar hampir meyakinkan seorang gadis berusia 13 tahun yang dia cuba jadikan sebagai pelacur, membunuh diri dengan terjun dari bumbung sebuah bangunan.

“(Dia beritahu gadis itu) tunggu sehingga saya turun supaya saya dapat melihatnya,” katanya sambil menambah gadis itu tiba-tiba mengubah fikirannya. Ia antara 75 pertuduhan dihadapi Selva Kumar.

1,500 nama dan gambar

Katanya, ramai mangsa Selva Kumar hidup menderita, dengan sebahagian daripada mereka membunuh diri, ketagihan arak, dadah dan cuba membunuh diri akibat trauma dengan pengalaman sendiri.

Beliau berkata, apabila menyerbu rumah Selva Kumar, polis menemui gambar dan video mangsa serta beberapa buka termasuk “sebuah buku besar berwarna hitam dan merah”, di mana dia “memberi markah” kepada setiap mangsanya.

Thomas menganggarkan kira-kira 1,500 nama dan gambar wanita ditemui di dinding.
Katanya, polis menemubual lebih 500 wanita daripada senarai Selva Kumar dan 120 orang bersetuju memberi keterangan di mahkamah terhadap penjenayah itu.

Beliau berkata, mangsa adalah wanita muda, ada di antara mereka terdiri daripada isteri anggota polis, peguam dan wartawan.

Katanya, ramai mangsa tidak sedar mereka diberikan dadah kerana khayal selepas mereka diperdaya sehingga mempercayai lelaki itu adalah ejen bagi model.

Rakan subahat cantik dan kaya

Thomas berkata, seorang mangsa Selva Kumar memberitahu polis bagaimana beliau berada dalam koma dan sedar dengan mendapati dirinya dirogol.

“Air menitis di atasnya dan dia rasa seperti berada di bawah air terjun. Kemudian beliau membuka matanya. Dia berada di atasnya dan peluh menitik di wajahnya.

“Kemudian beliau pengsan sekali lagi akibat dadah,” katanya sambil menambah penjenayah itu akan membawa mangsanya pulang ke rumah sebelum mereka bangun dan fikir diri mengalami “mimpi buruk”.

Seorang lagi mangsa memberitahu polis bagaimana beliau bangun pada suatu pagi dan menemui bulu kemaluan orang lain di atas katilnya.

Thomas berkata, Selva Kumar mempunyai rakan subahat wanita “yang datang dari keluarga kaya”.
Beliau menyifatkan wanita itu “muda, menarik, berambut perang, berpakaian kemas” yang diberi nama samaran “Laura” dan akan mendekati wanita muda untuk mempelawa mereka bekerja bagi majikannya.

Bagaimanapun, katanya, suspek wanita itu tidak didakwa kerana dia bersetuju memberi keterangan bagi menghadapkan Selva Kumar ke mahkamah, sesuatu yang mengecewakan polis.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment