Bayi perempuan lemas dalam baldi


KUALA LUMPUR - Seorang bayi perempuan berusia satu tahun ditemui lemas dalam baldi berisi air malam tadi, lapor Harian Metro

Halimah Assaadiah, 1, ditemui lemas dalam baldi dipercayai terjatuh ketika cuba mengambil botol susunya yang terjatuh dalam baldi tersebut. 

"Selepas solat Isyak berjemaah, saya pergi ke tandas. Pintu tandas ketika itu terbuka sedikit. Apabila saya tolak, nampak macam baju Halimah terapung dalam baldi. Saya tak perasan yang sebenarnya Halimah dalam baldi itu," demikian kata saksi kejadian yang juga pelajar Madrasah al-Yamani, Siti Hawa Azhari, 17, malam tadi. 

Menurutnya, anak ke-16 Allahyarham Ustaz Syed Mohd Fadzli Syed Ahmad Al-Yamani itu bermain seorang diri apabila dia bersama tujuh pelajar madrasah terbabit bersama ibu mangsa, Fatoom Ahmed Abdoh, 32, sedang solat berjemaah. 

"Dia bermain seorang diri sehingga masuk ke tandas. Kemudian botol susu yang dipegangnya dipercayai terjatuh ke dalam baldi itu. Halimah cuba mengambilnya tetapi tersungkur dan lemas dalam baldi. 

"Biasanya, pelajar yang uzur akan tengok-tengokkan dia. Tetapi semalam, semua solat. Bila saya nampak Halimah tersembam dalam baldi, saya terus menjerit memanggil ibunya," katanya yang baru setahun belajar di madrasah berkenaan. 

Abang mangsa, Mohd Abdurrahman Syed Mohd Fadzli, 21, berkata, dia hanya mengetahui insiden yang menimpa adiknya itu selepas dimaklumkan oleh seorang pelajar. 

"Adik mungkin sudah tiada ketika dalam perjalanan ke Pusat Rawatan Islam Kampung Baru, sebelum saya membuat laporan polis di Balai Polis Dang Wangi. 

"Jenazah kemudian dibawa ke Hospital Kuala Lumpur malam tadi untuk dibedah siasat," katanya selepas pengebumian di Tanah Perkuburan Islam Raudhatul Sakinah, Taman Batu Muda, Gombak, jam 3.10 petang tadi. 

Allahyarham Halimah Assaadiah yang jenazahnya terdahulu disembahyangkan di Surau Al Ikhwaniah Blok A Flat PKNS Kampung Baru adalah anak sulung Allahyarham Ustaz Syed Mohd Fadzli daripada dua beradik dengan isteri keempat, Fatoom. - The Reporter
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment