Golongan Manusia Yang Sentiasa Didoakan Malaikat


Info Agama. Percaya kepada Malaikat adalaha antara rukun iman. Ada Malaikat ditugaskan bedoa kepada makhluk manusia dan sudah tentu seseorang yang didoakan Malaikat akan mendapat keistimewaan.Dalam hidup, kita sangat memerlukan bantuan rohani bagi menghadapi ujian yang kian mencabar, ketika kita menghadapi masalah, kerumitan, keperluan dan bimbingan.

Beruntunglah kiranya jika kita termasuk ke dalam golongan mereka yang sentiasa di doakan malaikat.

Orang yang tidur dalam keadaan suci

Rasulullah SaW bersabda yang maksudnya: "Sesiapa yang tidur dalam keadaan suci, Malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga Malaikat berdoa: "Ya Allah, ampunilah hamba-Mu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci".

Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Tidaklah salah seorang antara kalian yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali kalangan Malaikat akan mendoakannya: "Ya Allah, ampunilah dia. Ya Allah, kasihilah dia".

Orang yang berada di saf depan ketika solat berjemaah

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Sesungguhnya Allah dan kalangan Malaikat-Nya berselawat ke atas (orang) yang berada pada saf hadapan."

Orang yang menyambung saf pada solat berjemaah

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Sesungguhnya Allah dan kalangan Malaikat selalu berselawat kepada orang yang menyambung saf".

Orang yang mengucapkan 'Amiin' ketika Imam selesai membaca Al-Fatihah

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Jika seorang Imam membaca (ayat terakhir Al-Fatihah sehinggalah selesai), ucapkanlah oleh kamu 'aamiin' kerana sesiapa yang ucapannya bertepatan dengan ucapan Malaikat, akan diampuni dosanya yang lalu".

Orang yang melakukan solat subuh dan asar secara berjemaah

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Kalangan Malaikat berkumpul pada saat solat Subuh lalu Malaikat (yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga Subuh) naik (ke langit) dan Malaikat pada siang hari tetap tinggal. Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu solat Asar dan Malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solat Asar) naik (ke langit) sedangkan Malaikat yang bertugas pada waktu malam tetap tinggal lalu Allah bertanya kepada mereka: "Bagaimanakah kalian meninggalkan hamba-hamba-Ku?" Mereka menjawab: "Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solat, ampunilah mereka pada hari kiamat".

Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Doa seorang Muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakan adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang Malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, malaikat itu berkata 'aamiin' dan engkau pun mendapatkan apa yang ia dapatkan".

Orang yang membelanjakan harta (Infak)

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Tidak satu hari pun dimana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali dua Malaikat turun kepadanya. Satu antara kedua-duanya berkata: "Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang berinfak.."

Orang yang sedang makan sahur

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Sesungguhnya Allah dan kalangan Malaikat-Nya berselawat kepada orang yang sedang makan sahur".

Orang yang sedang melawat orang sakit

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70,000 Malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang hingga petang dan di waktu malam hingga Subuh".


Sumber : sentiasapanas.comvia Bin Usrah
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment