Beli rumah hanya mengundang hutang jangka masa panjang, menteri saran rakyat sewa rumah lama-lama


PUTRAJAYA - Memiliki aset hartanah di usia muda hanya mengundang hutang jangka masa panjang, kata Menteri Kewangan II, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, semalam. 

Sebagai contoh, negara luar seperti United Kingdom (UK), penduduknya lebih suka menyewa lama-lama sebelum mempunyai wang yang mencukupi untuk membeli aset. 

"Ia budaya kita, kita tidak percaya kepada sewa. Kita perlu tukar fikiran," katanya ketika sesi dialog Transformasi Nasional (TN50), lapor Malay Mail Online

"Apabila anda ke UK, mereka hanya menyewa sehinggalah mereka mempunyai wang untuk membuat komitmen jangka panjang," katanya. 

Johari turut mencadangkan lebih banyak rumah mampu milik dibina untuk disewakan, bukannya untuk dibeli. Ramai rakyat Malaysia membuat pinjaman sewa beli pada masa yang muda terutamanya mereka sudah mula mendapatkan pekerjaan baru.

"Sebab itu kita melabur dalam pengangkutan awam untuk keperluan generasi akan datang. Apabila mereka pergi bekerja, mereka tidak perlu membeli kereta lagi," katanya. - The Reporter
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment