Cara Mudah Hilangkan Karang Gigi Yang Ramai Tak Tahu.. Kongsikan Pada Rakan-Rakan Anda Untuk Kebaikan Bersama..Karang gigi adalah mineral deposit berwarna kuning atau coklat yang melekat pada gigi, yang boleh mengakibatkan kerosakkan gigi bila dibiarkan begitu saja tanpa ada usaha untuk membersihkannya.

Untuk menyingkirkan karang gigi, umumnya orang bakal pergi ke doktor, namun anda boleh juga melakukan prosedur ini sendiri di rumah.

Perlu di ingat, cara ini tidak akan menghilangkan karang gigi secepat yang dikerjakan oleh doktor gigi. Untuk menyingkirkan karang yang terkumpul, ada beberapa pilihan rawatan.

Beberapa bahan yang diperlukan iaitu:

1. Hidrogen peroksida
2. Air
3. Serbuk soda
4. Garam
5. Antiseptik pencuci mulut
6. Dental pick
7. Berus gigi

Caranya:

Campur satu cawan hidrogen peroksida dengan 1/2 cawan air hangat, lalu kumurlah dengan gabungan itu selama satu minit. Buang, lalu basuh dengan 1/2 cawan air sejuk.

Alat yang paling umum serta berkesan untuk singkirkan karang gigi iaitu baking soda. Campur 1 sudu makan baking soda dengan 1/2 sudu teh garam dalam cawan. Lalu, rendam berus gigi di air hangat serta celupkan dalam gabungan.

Mulakan dengan memberus gigi terlebih dahulu. Anda memakai gabungan itu. Semua sistem mesti dilakukan selama 5 minit.

Cuci mulut dengan pencuci mulut antiseptik.

Pakai dental pick untuk bersihkan karang pada gigi. Lakukan dengan hati-hati, sehingga tak mengikis serta mengakibatkan kerosakan pada gusi anda.

Untuk mendapatkan gigi putih bak mutiara serta senyum yang indah ikuti panduan di bawah ini

1. Penggunaan keju

Makanlah keju Switzerland atau cheddar saat sebelum makan, hal itu bakal menolong meneutralkan asid pencetus karang gigi.

2. Buah strawberi serta tomato

Tomato serta strawberi adalah buah yang mengagumkan untuk melindungi kesihatan mulut, lantaran keduanya kaya vitamin C. Kedua-duanya boleh memutihkan gigi serta melembutkan karang gigi. Cukup gosokkan segera tomato serta strawberi ke gigi serta diamkan selama 5 minit. Anda boleh lakukan langkah yang sama, memakai makanan lain yang juga kaya vitamin C, seperti limau nipis, limau, lemon, lada serta betik. Kemudian, cuci mulut anda memakai kombinasi yang diperbuat daripada baking soda serta air hangat.

Panduan untuk melindungi kesihatan mulut

Anda harus teratur memakai benang gigi.

Bersihkan mulut anda dengan cara alami memakai air liur yang dicetuskan dari makanan pedas yang bakal membuahkan kelenjar ludah.

Untuk mencegah bakteria berkembang biak, gosok gigi memakai kulit oren saat sebelum tidur tanpa dicuci.

Semasa memberus gigi, gunakan berus gigi yang lembut serta buat pergerakan menegak. Pastikan sentiasa untuk membersihkan bilik pada gusi serta gigi.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment