Bacalah Ayat Ini Saat Kita dalam Kesukaran, Nescaya Allah Akan Kirim Malaikat Untuk Membantu. Share Kepada Rakan Yang Lain...

Tersebutlah kisah seorang lelaki yg menempuh perjalanan dari Damsyik ke Zabadani. ditengah jalan, ada lelaki lain yang berniat menyewa keldainya. Walau tidak dikenali, beliau membolehkan lelaki asing utk menyewa keldainya. Keduanya kebetulan menuju satu tempat yang sama beriringan.

Mari ikut arah sini, ajak lelaki penyewa keldai. "Tidak, saya belum pernah melalui jalan itu. Sila tempuhi jalan lain. "Jawab si lelaki cuba mengelak.

Tenang saja, "rayu lelaki penyewa keldai," aku yang bakal jadi penujuk jalan. "

Keduanya pula berunding sampai lelaki pemilik keldai mengikuti saranan lelaki yg menyewa keldainya.

Tidak lama selepas itu, kedua-duanya sehingga di satu buah lokasi yg sukar dilalui. Medannya curam & tajam. Lelaki pemilik keldai melihat ada banyak mayat dibawah sana.


Tidak disangka, lelaki yg menyewa keldainya turun sambil menghalakan sebilah pedang. "Turunlah serta-merta! Saya boleh membunuhmu! "

Lelaki pemilik keldai pula berlari sekuat kemampuannya. Beliau berikhtiar mengelak, namun sia-sia lantaran sukarnya medan yg mesti dilalui.

Ambil sahaja keldai akulah yang menguasainya.Bebaskan saya. "Kata lelaki pemilik keldai. Nyawanya terancam. Pasti. Saya tak mahu mensia-siakan keldaimu. Namun, saya pula mahu membunuhmu. "Gertak si bujang. Bengis.

Tidak henti-henti, lelaki pemilik keldai ini mengemukakan nasihat. Dia serta membacakan ancaman-ancaman Allah Ta'ala dalam Al-Quran & hadis Nabi berkenaan dosa membunuh & jalankan jenayah dengan cara biasa.

Namun sayangnya, lelaki itu tidak mempedulikan. Nafsu membunuhnya telah nekad. Tidak dapat dicegah. Mustahil diberhentikan niat membunuhnya. "Jika begitu," ucap lelaki pemilik keldai, "Izinkanlah aku mendirikan solat. dua rakaat saja. "

Baiklah, "bentak lelaki jahat," tapi jangan sampai lama-lama! "Qadarullah, seluruhnya hafalan lelaki pemilik keldai hilang. Disaat sibuk mengingat-ingat, lelaki tidak mempunyai kesedaran itu menengking menyergah & menyuruhnya bergegas.Hasilnya, teringat satu ayat oleh lelaki pemilik keldai ini. Dia membaca:

firman Allah Ta'ala dalam surat An-Naml [27] ayat 62:
Atau siapakah yg memperkenankan (doa) orang yg dalam kesusahan jika dia berdoa Kepada-Nya & yg menghilangkan kesulitan & yg menjadikan anda (manusia) sbg khalifah di bumi? Apakah tidak hanya Allah ada tuhan (yang lain)? Teramat sedikitlah anda mengingati (Nya). "

Tiba-tiba muncul dari tengah lembah seorang penunggang kuda mengambil tombak. Ia melemparkan tombak tepat ke dada lelaki jahat itu sampai serentak tersungkur tidak bernyawa lagi. "

Siapakah engkau? "Bertanya lelaki pemilik keldai penuh sebak, sekali gus mengucapkan terima kasih.

Akulah Hamba-Nya yg memperkenankan doa orang yang dalam kesusahan bila dia berdoa Kepada-Nya, & yang menghilangkan kesulitan. "

Kisah mengagumkan ini turut diceritakan oleh Imam Ibnu Katsir dalam Tafsir Al-Qur'an Al-Azhim.


via Bin Usrah
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment