Ramai graduan menganggur disebabkan 6 perkara remeh iniSemalam (11/01/17) saya menemuduga calon untuk menjadi staff baru APS Project Planner Sdn Bhd. Jawatan kosong berkenaan adalah Perancang Projek. Sepanjang hari jadualnya dengan sela masa satu jam seorang, maka ada 6 orang yang boleh ditemuduga. Admin telah menghubungi semua calon minggu lepas dan telah menyusun jadual yang dipersetujui semua calon.

TIDAK HADIR

Akhirnya daripada 6 calon yang patut hadir, hanya 3 yang hadir. 3 lagi memberi alasan:
  1. Telah mendapat kerja
  2. Tiada transport
  3. Sebab yang tidak dapat dielak 

Alasan calon pertama memang selalu didengar dan belum tentu betul. 

Alasan calon kedua itu memang menghairankan sebab iklan telah menyatakan lokasi tempat kerja, perlu ada transport serta mereka telah diberitahu lokasi temuduga. Bila dilihat resume, calon kedua ini dari Pulau Pinang. Saya sangkakan calon boleh menyelesaikan masalah logistik sehingga boleh mengesahkan kehadirannya minggu lepas.

Alasan calon ketiga pula diberi setelah beberapa kali admin call dan dia dengan konsisten menyatakan yang dia akan hadir. Bila dia sudah lewat 10 minit daripada jadual asal baru diberitahu tidak dapat hadir. Melihatkan CV nya saya menyangka yang calon ini sedang bekerja dan tidak memohon cuti. Dia mungkin sekali sangka dia boleh 'lari sekejap' untuk temuduga, tetapi rupanya 'lekat' di tapak projek.

Kelakuan membatalkan kehadiran di saat akhir ini sangat tidak professional. Seharusnya dapat dibuat selewat-lewatnya sehari awal. Ada sesetengah orang memang 'takut temuduga'. Jadi pada hari kejadian 'rama-rama dalam perut' itu benar-benar mengganggu.

CALON YANG HADIR

Baiklah saya terus cerita berkenaan calon-calon yang hadir.

CALON 1

1. Calon pertama: fresh graduate, UMP, perempuan. 

Calon berasal dan tinggal di Negeri Sembilan. Sementara ini, dia bekerja di Cyberjaya secara kontrak jangka pendek. Secara keseluruhan, calon ini disenarai pendek. Tidak banyak yang boleh calon ceritakan kerana betul-betul fresh. Jadi saya bagi beberapa tips kepadanya, jika dia hadir ke temuduga lain kali:
  • Dalam resume tulis yang penting sahaja kepada majikan yang tidak penting boleh keluarkan. Sebagai contoh: 'interest'. Saya sebagai majikan tidak peduli pasal apa yang calon minat. 
  • Jika kerja kosong di Kuala Lumpur, dalam resume eloklah dituliskan dua alamat. Alamat tetap di Negeri Sembilan. Alamat lain Kuala Lumpur, memandangkan dia memang ada kakak tinggal di Kuala Lumpur. Majikan tertentu akan senarai pendek calon yang tiada masalah logistik dahulu untuk ditemuduga.
  • Cuba elakkan pakai baju kurung semasa temuduga. Pakai seluar panjang. Nanti dah dapat kerja pakailah apa pun. Dalam kes ini, saya tengah cari orang yang lasak untuk kerja di tapak projek. Dalam 15 - 30 minit dari cara bercakap, pakaian dan pengalaman (jika ada) sahaja mampu untuk saya buat keputusan.

CALON 2

2. Calon kedua: 2 tahun pengalaman di tapak projek, UMP, perempuan

Calon berasal dan tinggal di Negeri Sembilan dan kebetulan salah seorang staff saya adalah coursematenya. Calon pernah bekerja dengan Kontraktor Kelas A yang membina MRT. Cuma apabila projek siap, semua staff kontrak ditamatkan perkhidmatan pada hujung tahun lepas. Walaupun pengalamannya dua tahun tetapi masih tidak relevan dengan kerja kami. Jadi dia juga macam fresh graduate tetapi lebih markah dari segi pengalaman kerja di tapak projek.

Saya terkejut juga gaji yang dia terima sangat rendah berbanding apa yang kawannya terima di tempat kami. Sebelum ini selain gaji agak rendah, dia kena bekerja 6 hari seminggu cuma berkelebihan disediakan penginapan staff. Di APS pula, gaji tinggi sedikit, kerja 5 hari seminggu, medical card diberi kepada yang dah sah jawatan cuma tidak disediakan penginapan. Kena cari bilik atau rumah sewa sendiri.

Saya pun agak 'kejam' sedikit, saya bagi gajinya lebih sedikit sahaja dari gaji terakhir tetapi dijanjikan kenaikan selepas sah jawatan. Alasan saya, APS kena ajar banyak perkara tentang perancangan projek dan apa yang dia belajar nanti akan menaikkan nilainya dan lain kali boleh demand gaji mahal di mana-mana. (Saya memang tidak percaya pasal 'loyalty').

Saya minta calon mempertimbangkan kerjaya yang lebih specialized seperti Perancang Projek berbanding Engineer biasa yang berlambak dalam pasaran.

CALON 3

3. Calon ketiga: hampir 2 tahun graduate, setahun bekerja sebagai operator kilang, UMP, lelaki.

Calon berasal dari Kelantan. Sudah setahun di Lembah Klang bekerja kilang. Seperti calon pertama, tiada banyak yang boleh didapati daripadanya kerana tiada pengalaman. Kebetulan juga salah seorang staff saya adalah coursematenya.

Dari segi penampilan calon ini memang kemas. Siap dengan tali leher dan baju lengan panjang. Markah 100%. 

Ceritanya, dia pernah dapat kerja selepas graduate tetapi tidak ada duit hendak datang kerja di Lembah Klang. Kesian. Sekarang tinggal dengan kawan bekerja kilang dan cuba lagi apply kerja yang relevan dengan kelulusan tapi tiada sesiapa pernah call untuk temuduga. APS yang pertama panggil dalam setahun ini.

Saya pun hairan kenapa begitu. Jadi saya buka email yang dia hantar sebelum ini. Kemudian barulah saya tahu kenapa dia tidak dipanggil. Saya tunjukkan kepadanya, emailnya hanya ada lampiran resume. Tiada sebarang ayat menulis permohonan kerja.

Saya katakan kepadanya, "APS memang temuduga planner sahaja jadi apabila resume masuk kita memang tahu jawatan apa yang dipohon. Lagi pula kami syarikat kecil, jadi kami tiada masa untuk membelek setiap resume.

"Kalau syarikat besar, mereka ada mencari budak pejabat, despatch, driver, engineer dan macam-macam lagi, jika tengok email awak ini mereka tidak tahu awak apply jawatan apa." 

Saya mengajar dia karangan untuk 'cover letter'. Lain kali mungkin dia ada peluang temuduga.

RUMUSAN

Kali ini saya tidaklah sekejam dahulu bila temuduga. Saya cuba bantu calon memahami pasaran kerja jikalaupun saya tidak ambil mereka, maklumat itu mampu membantu mereka mendapatkan kerja.

P/S: Ramai graduan menganggur. Mungkin sudah oversupply.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment