Berapa Jauh Anda Boleh Memandu Apabila Lampu E Menyala?Tanyalah mana-mana pemandu, antara perkara yang ditakuti bila sedang memandu adalah lampu E menyala sedangkan belum sampai ke destinasi.
Boleh berpeluh dalam ‘aircon’ dibuatnya kerana memikirkan minyak dalam tangki sudah pun hampir kosong.
Sebenarnya kalau anda tahu jarak sebenar jumlah minyak dalam tangki boleh bertahan bila lampu E berkelip anda takkan kalut lagi.
Jawapan yang dicari ada pada buku manual kereta anda.
1. Lampu amaran tangki minyak simpanan akan mula menyala memberikan amaran apabila baki minyak dalam tangki kurang dari 7.5 liter.
2. Ia akan berkelip dengan kadar perlahan dan akan berkelip dengan lebih laju apabila baki minyak dalam tangki kurang dari 6.0 liter.
3. Tangki kenderaan mempunyai rizab minyak sebanyak 4.5 liter selepas penunjuk aras minyak melepasi ‘E’ tidak kira apa jenis kuasa kuda (cc) atau jenis enjin. Dengan simpanan sekitar 4.5 liter ini, kenderaan masih mampu berjalan sejauh sekurang-kurangnya 60km.
4. E bukan bermaksud Empty tapi ia bermaksud Enough. Jika pendingin hawa dipadamkan (off), ia mampu memberi tambahan lagi 10 km. Tambahan lagi 10 km jika anda memandu sekitar kelajuan 50 km/jam secara konsisten.
Nota – Simpanan atau rizab minyak sebanyak 4.5 liter adalah piawaian yang dikeluarkan oleh standard antarabangsa.
Sekarang anda boleh bertenang bila lampu E menyala ok!
Sumber:   Dato’ Ir Hj Mohamad b. Dalib, Pengarah Kejuruteraan Automotif Jabatan Pengangkutan Jalan
The post Berapa Jauh Anda Boleh Memandu Apabila Lampu E Menyala? appeared first on LelakiSihat.Com - Tips & Info Kesihatan Lelaki.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment