Ramai Tak Tahu. Dengan 4 Kaedah Mengisi Minyak Ini Anda Dapat JIMAT Wang & Lebih Petrol !!!

Ramai Tak Tahu. Dengan 4 Kaedah Mengisi Minyak Ini Anda Dapat JIMAT Wang & Lebih Petrol !!! | Penurunan harga minyak petrol baru-baru ini sedikit melegakan kita di Malaysia, sebagai rakyat marhaen penurunan harga petrol sangat memberi kesan terhadap perbelanjaan kita. Namun, kita haruslah bersedia dengan segala kemungkinan kerana harga minyak di Malaysia pada ketika ini ditentukan seminggu sekali.
Jadi, demi menjimatkan wang kita, kami memetik beberapa langkah rahsia dari blog.maukerja.my yang kita boleh amalkan untuk mendapatkan penjimatan lebih, selain jimat wang ia juga boleh menjamin keselamatan kita. Nak tahu bagaimana?
1. Isi Masa Awal Pagi Atau Waktu Sejuk
Waktu panas akan menyebabkan wap yang berlebihan, jadi kalau korang isi minyak masa tengah hari wap akan terkeluar dan sekaligus boleh menyebabkan kapisiti minyak akan berkurang. Jadi, isi minyak pada suhu sejuk seperti waktu hujan, awal pagi atau malam.
2. Isi Perlahan-Lahan
Kawal picu agar aliran minyak ke tangki jadi perlahan, caranya adalah dengan menarik secara separuh penuh. Wap yang keluar bersama-sama petrol akan berkurangan
3. Isi Semasa Tangki Separuh Penuh
Pernah tak kalau korang isi minyak masa tangki surut (meter berkelip) ia akan menghasilkan satu bunyi macam kita buka penutup air karbonat? Ia terjadi disebabkan tangki mempunyai ruang udara yang luas dan dipenuhi dengan wap. Jadi, semakin banyak baki minyak dalam tangki, semakin kurang wap akan keluar, korang akan dapat lebih petrol dalam tangki yang lebih optimum.
4. Isi Minyak Gunakan Liter, Jangan Ringgit!
Contoh : Pergi ke kaunter, cakap isi 20 liter. kemudian bayar RM46. Cara ini lebih baik daripada isi RM40, kerana jumlah minyak yang masuk adalah 15.7894737 liter sebab sukatan nozzle akan berbeza.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment