6 Fakta Menjijikkan Tentang ‘Fast Food’ Yang Anda Perlu Tahu!

Siapa yang tidak sukakan fast food atau makanan segera? Tidak kira muda ataupun tua, semua orang sangat sukakan fast food.
Walaupun sedap, namun banyak kajian menyatakan, makan fast food terlalu banyak boleh membahayakan kesihatan.
Jadi, sebelum anda nak makan fast food, ketahui fakta yang sangat mengejutkan ini!

1.Kentang goreng tidak akan busuk selama 3 tahun

Recipe-Make-French-Fries-Crunchy
Tahukah anda bahawa kentang goreng mempunyai banyak bahan pengawet? Disebabkan itu kentang goreng tidak akan busuk selama tiga tahun. Bahan pengawet bertujuan untuk mengelakkan pertumbuhan bakteria dan kulat.

2.Burger tidak akan busuk selama 14 tahun

big_mac_sm_b211ef6d1517c140d4d1d92e1a538258.nbcnews-ux-2880-1000
Seorang lelaki bernama David Whipple pernah membuktikan bahawa burger mempunyai banyak bahan pengawet. Dia meletakkan burger ke dalam beg kertas dan biarkan di dalam bonet kereta selama 2 tahun dan burger tersebut tidak berubah langsung. Kemudian, dia meneruskan percubaan hingga 14 tahun kemudian dan burger itu masih dalam keadaan yang sama seperti baru dibeli.

3.Kandungan sebenar keju hanya 49 % sahaja

22c02097e4438bd2f2f3fe4a6a3ab0e1_L
Keju memang sedap. Itulah sebabnya setiap fast food mempunyai keju untuk menarik minat pembeli. Tapi sebenarnya, kandungan keju asli dalam setiap fast food hanyalah 49% sahaja, selebihnya adalah perasa dan bahan kimia buatan.

4.Kandungan milkshake tidak ‘semanis’ rasanya

McDonalds-McCafe-Blueberry-Pomegranate-Smoothie-Recipe
Selain coke, milkshake menjadi menu minuman di restoran makanan segera. Minuman ini memang mempunyai rasa yang sedap dan manis. Tetapi, kandungan milkshake sangatlah berbahaya kerana mengandungi banyak bahan kimia.

5.Jual lebihan makanan semalam

Untitledfgg
Tahukah Anda bahwa tidak semua makanan segera habis dijual setiap hari? Dan biasanya, lebihan makanan tersebut dijual pada keesokan harinya.

6.Tinggi kalori

fgg

Kita semua tahu, fast food mengadungi tinggi kalori.
Bukan itu sahaja, jumlah kalori dalam satu hidangan fast food, bersamaan dengan jumlah kalori yang sama selama 2 hingga 3 hari anda makan makanan lain. Memang gemuk la!

@via hanasuva.com
The post 6 Fakta Menjijikkan Tentang ‘Fast Food’ Yang Anda Perlu Tahu! appeared first on LelakiSihat.Com - Tips & Info Kesihatan Lelaki.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment