GST: Mufti Penang kata haram, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan kata hukumnya harus selagi terdapat keperluan untuk negara & rakyat


SHAH ALAM - Mufti Pulau Pinang, Datuk Dr Wan Salim Wan Mohd berkata, pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) oleh kerajaan pada masa ini telah menimbulkan banyak masalah dan menyukarkan kehidupan golongan berpendapatan rendah, lapor Sinar Harian.

"Sebarang tindakan dan polisi membebankan serta menganiayai rakyat adalah haram kerana bercanggah dengan nilai keadilan yang dikehendaki Islam seperti diperintah oleh Allah SWT kepada kerajaan untuk menegakkannya. 

"Dari segi perspektif Islam, cukai tidak harus dikenakan ke atas golongan miskin dan berpendapatan rendah. Perlaksanaan GST perlu dikaji semula agar ia lebih adil dan tidak membebankan golongan berpendapatan kecil. 

"Cukai seperti itu sepatutnya dihadkan hanya kepada golongan kaya, termasuk syarikat-syarikat korporat," katanya. 

Lapor Astro Awani, pada Oktober tahun lalu, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan menyatakan hukumnya harus selgai terdapat keperluan untuk negara dan rakyat. 

Pengerusinya, Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin berkata, tidak salah kerajaan mengenakan GST sekiranya pelaksanaannya berlandaskan hukum syarak. 

"Selagi kerajaan komited dalam melaksanakan syariat Islam dan memastikan cukai yang dikutip adalah untuk kebaikan negara dan rakyat, GST boleh dikenakan," katanya. - The Reporter
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment