6 Punca Gemuk Yang Selama Ini Anda Mungkin TertipuPunca Gemuk. Selama ini lemak dianggap menjadi penyebab utama punca gemuk dan kelebihan berat badan.

Jadi, sebab itulah ramai wanita yang cuba menyingkirkan lemak daripada menu harian mereka, sedangkan terdapat beberapa kenyataan yang tidak benar tentang lemak.

Berikut adalah beberapa mitos yang tidak benar berkaitan dengan punca gemuk yang patut anda tahu.

Antara Mitos Punca Gemuk:

Mitos 1: Jangan Minum Susu Kalau Nak Kurus

Tubuh kita memerlukan protein, vitamin (A dan D), mineral dan energi tambahan yang terkandung di dalam sudu. Bahkan susu amat baik kerana kandungan kalsium yang tinggi. Kekurangan kalsium akan membuatkan anda terkena serangan osteoporosis dan kekurangan produksi hormon yang boleh membantu ‘mensebatikan’ lemak di tubuh.

Tips: Minumlah susu 1-2 kali sehari

Wanita di bawah usia 30 tahun masih boleh mengambil susu full cream. Susu low fat ataupun non fat adalah pilih terbaik bagi usianya di atas 30 tahun.

Mitos 2: Mentega Lebih Baik Daripada Minyak Goreng

Mentega diperbuat daripada krim susu sehingga kandungan kolesterol di dalamnya justeru lebih tinggi jika dibandingkan dengan minyak goreng. Minyak goreng seperti minyak zaitun dan minyak bijan mengandungi lebih banyak lemak dibandingkan dengan mentega, namun sebahagian besar kandungan lemak yang terdapat di dalamnya tergolong lemak ‘baik” dan mudah  disebatikan di dalam tubuh.

Tips: Hindari memproses makanan dengan cara digoreng dan pilihlah makanan yang direbus, dikukus atau ditumis. Jika terpaksa mesti menggoreng, pilihlah jenis minyak seperti minyak zaitun dan minyak bijan.

Mitos 3 : Makan Aiskrim Membuatkan Badan Gemuk

Aiskrim yang bahan asasnya adalah susu memang mengandungi lemak dan kolestrol dalam jumlah bervariasi. Tetapi, di dalam setiap jenis makanan terdapat zat ataupun nutrisi yang baik dan buruk bagi tubuh. Selain lemak dan kolestrol, aiskrim juga mengandungi banyak sekali mineral (kalsium, magnesium, natrium, kalium, besi, zink dan iodium), protein, serta vitamin A, B, D dan E. Bahkan kalsium juga mampu meningkatkan produksi hormon yang berfungsi ‘mensebatikan’ lemak dalam tubuh.

Tips: Pilih aiskrim rendah lemak, strawberi. Lebih baik lagi, nikmati aiskrim yang dicampur dengan pelbagai jenis potongan buah.

Mitos 4: Pantang Makan Daging Buat Tubuh Jadi Lebih Langsing

Daging kaya dengan protein serta asid amino asensial yang penting buat tubuh. Di dalam daging ikan terkandung asid lemak omega-3 yang berguna untuk mencegah penyakit jantung serta omega-6 yang mampu meningkatkan pembakaran energi dalam tubuh, mengatasi ‘rentasi’(penarikan air dalam tubuh) dan penyakit jantung coroner.

Tips: Perbanyakkan pengambilan ikan berbanding daging lembu dan ayam. Buang kulit dan bahagian berlemak.

Mitos 5: Makan Telur Banyak-Banyak Untuk Sihat!

Tidak dinafikan ramai ahli sukan yang makan telur ‘banyak-banyak’ semata-mata mahu mendapatkan tubuh berotot. Sungguhpun begitu, mereka mempunyai panduan diet yang menghadkan jumlah pengambilan telur serta mengimbanginya dengan pengambilan nutrisi lain.

Telur mengandungi banyak zat seperti vitamin B-kompleks, asid amino esensial, seperti mineral(besi, fosfor dan kalsium). Namun, selagi kaya zat kandungan kolestrol di dalam kuning teluar amat tinggi dan perlu dikawal pengambilannya.

Tips: Hadkan pemakanan telur menjadi dua biji dalam seminggu. Bersama telur, ambillah sayur-sayuran lain yang kaya vitamin A, D, E dan K, seperti lobak merah dan taugeh, untuk membantu melarutkan lemak.


Nota Kaki: Jangan lupa SHARE artikel ini dengan kawan-kawan anda supaya mereka boleh mendapat info berguna ini.

Sumber: wom.my


via Bin Usrah
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment