'Mak, kenapa Allah ambil balik mata Abang Chik?'16 November 2015, dunianya tiba-tiba kelam sebelum akhirnya bibirnya juga tidak mampu lagi berkata-kata. 

"Mak, kenapa mak tak buka lampu?"

Berderau darah si ibu, hancur luluh hatinya. Dalam linangan air mata, dia mendakap tubuh anak tersayang, Muhammad Fariz Zharfan binti Roslan, 8 tahun. Dia tak dapat lupakan detik bening subuh itu, saat mengejutkan anaknya dari tidur. 

"Mak, kenapa Allah ambil balik mata Abang Chik?" 


Soalan itu acapkali ditanya Abang Chik. Hati ibu mana yang tidak pilu bila anak yang dahulunya sihat, berlari ke sana sini, gelak ketawanya menghiburkan keluarga kini tiba-tiba menjadi buta. 

"Mak, A bukan macam ni! Abang Chik tahu huruf A," 

Memasuki tahun 1 sebagai pelajar buta, bukannya mudah buat Abang Chik. Lima bulan selepas itu, akhirnya dia semakin lemah dan tidak mampu berjalan lagi. Betapalah berat ujian insan terpilih ini. Dalam sekelip mata, dari anak yang sihat tiba-tiba terlantar tanpa mampu bercakap dan bergerak lagi.

Hasil ujian MRI, doktor mengesahkan lemak yang terkumpul di dalam saraf otak, menyabkan mata dan anggota tubuhnya tidak dapat menghantar isyarat ke otaknya lagi. 


Posted by Natipah Abu on Sunday, February 26, 2017

Semoga ada yang sudi berkongsi rezeki dengan anak si tukang rumah ini demi menyiapkan sebuah bilik khas untuknya yang selalu menangis mendengar adik dan abang bermain. 

Sumbangan boleh disalurkan kepada:

Roslan bin Adnan 152219080908 (Maybank)
Nurbaizura binti Zakaria 152023536365 (Maybank)

013-4029609 (Puan Nurbaizura)

atau pemegang amanah:

Natipah Abu 552107617521 (Maybank)
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment