Ditinggalkan suami, ibu tunggal sara 4 orang anak seorang diriSaya baru balik dari menemui seorang ibu tunggal yang ditinggalkan suami dengna empat orang anak. Yang sulung tingkatan 3, yang nombor dua, darjah 4, yang nombor 3 darjah 3 dan yang bongsu ini berumur 4 tahun dan anak ini adalah anak istimewa kerana dia insan yang Allah pilih untuk diuji di dunia. 

Anak bongsunya menghidap penyakit jantung, sedang menunggu giliran untuk pembedahan di IJN serta sedang dirawat dan suspek lukemia pula. Dia juga menghidap down syndrome.

Hebat anak kecil ini dan kisah anak ini dan keperitan ibunya membuatkan saya tidak boleh tidur lena. Kepala ligat memikirkan bagaimana seorang lelaki yang mempunyai empat orang anak tetapi tidak bertanggungjawab sedikit pun pada anak-anak yang ditinggalkan. 

Kisah Puan E ini diceritakan kepada saya oleh seorang follower di Facebook. Saya kemudian menghubungi Puan E dan kami berjumpa. Malang sungguh nasib wanita ini. Sebelum ini, dia bekerja sebagai kerani akaun di sebuah syarikat bumiputera. Katanya majikannya baik, seminggu dua tiga kali cuti kecemasan pun majikan bertolak ansur kerana memahmi anaknya yang sering sakit. Malangnya syarikat tempat ddia bekerja ini akan berpindah ke Kuala Lumpur (sebelum ini di sebuah daerah di Selangor) menyebabkan Puan E terpaksa berhenti kerja. 

Puan E pernah mendapat bantuan zakat, tetapi dihentikan kerana katanya dia masih boleh bekerja mencari nafkah. Sewa rumah tidak berbayar, akhirnya sekarang dia dan anak-anaknya tinggal menumpang di rumah kawannya di sebuah apartment. 

Nak mencari kerja pun susah sebab anaknya sering sakit, malah dia juga kena berulang-alik IJN dan HKL. Katanya nanti akan menyusahkan majikan. Puan E bercadang untuk pulang ke kampung. Namun buat sementara waktu ini dia terpaksa berada di sini kerana menunggu giliran pembedahan anaknya itu. InshaAllah selesai pembedahan itu, dia dan anak-anaknya akan pulang ke kampung. (Keluarga sendiri pun susah kata dia).

Sedihnya ke hulu ke hilir untuk menguruskan perpindahan sekolah anak-anak sendirian dan tanpa ada sebarang pendapatan. Dia hanya mengharap ehsan kawan-kawan dan dia ada buat kerja mengambil upah membantu majikan Cina buat kerja sedikit. Upah yang diterima, RM30. Itupun bukan setiap hari ada kerja. 

Aduhai, menahan air mata saya mendengar ceritanya tadi. Memandang wajah anak syurga ini saja sudah cukup menyedihkan hati. InshaAllah saya bercadang order nasi lemak untuk feeding homeless Jumaat ini dengan dia. 

Bila saya tanya, dia boleh masak nasi lemak, tak? Dia kata boleh. Jadi saya dahulukan sejumlah wang sebagai modal untuk dia buat nasi lemak. Semoga dia mendapat sedikit keuntungan pun jadilah, buat belanja sekolah anak-anak dia. 

InshaAllah kami sedang berbincang lagi bagaimana mahu membantunya. Yang penting, untuk sementara sahaja kerana selepas pembedahan anaknya, dia buat keputusan untuk pulang ke kampung. Kalau ada yang ingin bersedekah kepada beliau dan anak-anaknya yang sedang menuntut ilmu dan anak syurga ini, boleh hubungi saya terus untuk diberikan nombor akaun banknya.

Kenapa perlu menghubungi saya? Kerana saya sudah serik mendedahkan nombor akaun bank secara terbuka. Nanti ada ahli keluarga yang tahu dan mula mengambil kesempatan. Muncul pula si ayah mengungkit itu ini. Ada saja isu yang timbul. Jadi, kalau benar mahu memberikan sumbangan, boleh menghubungi saya di Facebook. 

Jujurnya, mereka ini sangat memerlukan bantuan. 

Kemaskini: 

Disebabkan ramai sangat yang menghubungi saya untuk meminta nombor akaun dan saya pula sibuk tak dapat nak balas semua mesej dan setelah berbincang dengna setiausaha Pink Squad, tuan/puan boleh hulurkan sumbangan ke akaun bank Puan Razlina Abd Rani. InshaAllah semua sumbangan yang diberi akan terus disalurkan kepada Puan E. 

Ini optional saja ye. Saya tidak mahu menggunakan akaun bank sendiri sebab akaun saya dok masuk duit sedekah Jumaat. Saya tak mahu campur aduk. 

Kenapa bukan akaun pertubuhan? Akaun pertubuhan adalah akaun semasa. Nak keluarkan duitnya perlu menggunakan cek dan susah nak trace satu persatu bantuan untuk Puan E. Kalau anda masih ragu-ragu, boleh hubungi saya untuk meminta nombor akaun Puan E. Tetapi maaf jika saya lambat balas sebab hari ini saya kerja dan sibuk. 

Akaun Razlina Abd. Rani 1142 9931 1937 (Maybank)

Sila e-melkan transaksi anda ke email pinksquad16@gmail.com (untuk semakan kami)
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment