Inilah 9 Tanda Hati Anda Sudah Rosak Atau Sakit, Jangan Abaikan..


Tanda-tanda megalami penyakit hati (liver) boleh di kenali dengan anda memberi perhatian kepada perolehan yang berjalan pada tubuh. Liver atau hati iaitu organ terbesar pada tubuh yang mempunyai banyak manfaat. Satu di antara manfaat daripada organ hati atau liver iaitu ganti sel tubuh yang rosak / hilang. Tetapi, apabila sel-sel mereka hilang jadi, liver tak dapat penuhi keperluan tubuh dengan baik.

Kerana itu, kesihatan liver harus bangun kerana demikian banyak dan paling utama manfaatnya untuk tubuhmu. Ada banyak penyakit liver salah satunya sirosis hati, hepatitis, kanser hati dan yang lain. Penyebabnya penyakit liver yang kerapkali yakni kerana jangkitan virus. Agar anda tahu apabila organ liver miliki masalah, sebaiknya tahu beberapa gejala.

1. Sering rasakan kekejangan atau sakit di perut
Organ hati atau liver ada di bahagian dada sebelah kanan di atas perut. Apabila terganggu, segi itu aakan rasakan kekejangan dan sakit. Tanda-tanda ini boleh berulang bahkan semakin parah apabila tidak selekasnya peroleh pengendalian.

2. Sembelit
Kerana sistem pengeluaran hempedu terbantut boleh mengakibatkan sembelit atau susah BAB. Apabila sembelit umum pasti makin banyak pengambilan makanan mempunyai serat dan minum obat pencahar akan sembuh. Tetapi, apabila organ liver miliki masalah, sembelit berlangasung sehingga beberapa minggu.

3. Nafsu makan berkurang
Satu diantara manfaat liver iaitu menghasilkan hempedu yang bertugas untuk memecah sari-sari makanan serta mengakibatkan perasaan lapar. Apabila hati punya masalah, tentu pengeluaran hempedu terhad menyebabkan metabolisme lambat dan menyebabkan rasa kenyang di perut. Sampai, pesakit rosaknya hati bakal kehilangan nafsu makannya yang selanjutnya berat badan selalu alami penurunan.

4. Sering pingin mual dan muntah
Apabila organ hati terganggu, tubuh akan perlihatkan tanda-tanda liver seperti loya dan muntah yang berulang. Hal ini kerana ada penumpukan racun pada tubuh terutama pada saluran pencernaan.

Nah, untuk meneutralkan ini tubuh merangsang rasa muah hingga semua racun dimuntahkan. Bila anda sering rasakan muntah tanpa ada alasan, dapatkan pemeriksaan diri ke doktor secepat mungkin.

5. Berlangsung pergantian warna air kencing dan najis
Pesakit liver biasanya alami perubahan warna air kencing. Sebab, kandungan bilirubin yang di buat oleh organ buah pinggang tidak boleh lagi ditapis oleh hati. Tersebut yang buat warna air kencing berpindah jadi lebih gelap dari biasanya. Selain itu, warna najis juga ikut beralih jadi lebih kuning atau abu-abu.

6. Perut merasa kembung
Waktu keadaan liver semakin bertambah kronik, perut akan terasa kembung dan kelihatan lebih mengembang. Ini lantaran ada pengumpulan cecair hati di dalam perut. Keadaan seperti itu menyaratkan tanda-tanda liver yang berisiko dan perlu pengendalian sesuai.

7. Kaki dan tangan jadi bengkak
Tidak cuma ada timbunan di perut, cecair yang dihasilkan akan merebak ke segi tubuh yang lain seperti kaki dan tangan. Itu iaitu ciri yang sering dihadapi oleh pesakit liver. Tidak cuma bengkak tetapi akan merasa lembek waktu disentuh.

8. Mudah lelah
Masa liver sudah tidak dapat lagi untuk mengolah serta buang toksin dalam tubuh. Racun merebak ke darah, tisu otot dan organ yang lain. yang menjadikan metabolisme terhalang sehingga mengakibatkan perasaan lelah yang tidak dapat di hilangkan walaupun sudah berehat.

9. Kulit lebih peka
Tanda-tanda liver yang terakhir iaitu kulit lebih sensitif. Kulit penderitanya bakal terasa gatal-gatal lantas memerah dan urat-urat kelihatan lebih menonjol.

Itu 9 tanda-tanda yang perlu anda tahu, sebagai langkah siaga dalam menghadapi masalah yang terjadi pada organ hati.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment