Ini Yang Berlaku Jika Anda Minum Air Kosong Sejurus Bangun TidurSeorang doktor yang dikenali sebagai Dr Azman Ismail memberi penjelasan tentang apa yang akan berlaku jika minum air sejuk sejurus bangun pagi. Ramai diantara kita yang mengamalkannya tetapi tidak mengetahui apa sebenarnya khasiat dan manfaatnya.

Menurut beliau, badan kita mengandungi satu molekol yang penting untuk kesihatan iaity Nitric Oxide (NO) yang bertindak untuk mengawal tekanan darah, sebagai neurotransmitter, anti penuaan, antioksidan, antiradang dan banyak lagi.

Bakteria tertentu dalam rongga mulut dan hidung kita menghasilkan NO secara semulajadi terutamanya ketika kita tidur dan NO yang terhasil akan terkumpul di dalam air liur.
Dan jika kita bangun dari tidur dan minum air sejuk, NO di dalam air liur akan dibawa masuk kedalam perut kosong sekaligus diserap ke dalam peredaran darah.

NO adalah sangat penting untuk kesihatan jantung manusia. Sebenarnya ubat pencuci mulut akan menghapuskan bakteria pembuat NO di dalam rongga mulut. So lepas ni bangun terus minum air ok jangan gosok gigi dulu.

Sumber: Sinar.FM


via Bin Usrah
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment