Berhati-hati dengan nombor 016-3011077, ramai mangsa rugi ratusan ringgit

Ini bukan kes pertama, difahamkan sudah ramai yang menjadi mangsa individu berkenaan sejak September tahun lalu. Anda dinasihatkan untuk menetapkan akaun Facebook anda pada 'private/friends only' dan mengehadkan status-status Facebook terdahulu dari dibaca orang yang tidak dikenali.Saya baru lepas kena tipu dengan scammer duit RM460. Dia sangat liciklah. Benda yang kita tak sangka sangat-sangat boleh terkena. Ramai yang dah kena dengan individu yang sama dalam bulan ini.

Dia boleh menjadi saudara, adik beradik, kawan baik atau orang yang korang langsung tak jangka. 

Cara dia adalah menyamar menjadi orang yang kita kenali. Kemudian suspek akan gunakan WhatsApp  menggunakan gambar kenalan kita dan beri alasan dah tukar nombor telefon.

Modus operandi dia:
 1. Dia WhatsApp saya nak order vitamin pakai nama kawan saya bernama Yana yang sudah tukar nombor telefon +60 16-301 1077 
 2. Dia siap letak gambar Yana dengan family di gambar profil WhatsApp. Apabila saya tanya, dia cakap dah tukar nombor telefon.
 3. Dia siap cakap lagi "Tak teringin ke makan sup Yana?" Perkara yang pernah saya bualkan dengan Yana di wall Facebook Yana. 
 4. Maknanya, sebelum dia menipu saya, dia telah memerhatikan perbualan saya dengan Yana di Facebook.
 5. Jadi saya pun percaya yang individu itu adalah Yana. Dia nak pesan vitamin dan menyatakan bahawa dia sudah membayar pembayaran menggunakan BSN ke akaun Maybank saya dan sebelum jam 8 malam, akan clear duit. Dia siap beri bukti SMS.
 6. Dia bank in lebih sebab nak minta tolong saya bank in ke seller lain yang jual tupperware RM460. Nak minta transfer segera sebab seller berkenaan akan pos pada hari itu juga. Nama akaun penipu itu iala THL Concept Design dan nombor akaun turut disertakan dalam gambar. 
 7. Oleh kerana saya mengenali Yana yang baik orangnya dan pernah menjadi rakan serumah sebelum berkahwin, jadi tak adalah beria nak bukti sangat. Memang bodohlah tetapi benda ini memang tidak dijangka. 
 8. Selepas saya dah bank in selesai semuanya, saya masih belum perasan diri ini telah menjadi mangsa penipuan. Tiba-tiba jam 5 petang, dia WhatsApp semula dan kata nak pesan lagi vitamin dan nak bank in ke seller tupperware itu sebab duit tak cukup lagi RM330. 
 9. Dia buat benda yang sama dan beri bukti guna SMS dah bank in ke Maybank saya lebih RM330. 
 10. Masa ini barulah saya rasa tak sedap hati dan terfikir apakah benar individu ini adalah Yana? Individu itu terus memaksa saya membuat pemindahan wang segera ke akaun seller tupperware berkenaan.
 11. Barulah saya buka group WhatsApp bekas rakan serumah dan tanya nombor Yana. Ahli group kata mana ada Yana tukar nombor telefon. Masa ini barulah saya tersedar yang saya memang kena tipu. 

Perbualan mangsa dengan rakannya Yana pada Mac 2015 yang digunakan individu berkenaan untuk memerangkap mangsa | Foto - Azera
Mesej dari individu yang menyamar menjadi Yana sehingga membuatkan mangsa percaya 100% | Foto - Azera
Celaka betullah penipu ini, memang nak cari duit dengan cara mudah. Tak selamatlah hidup. Tipulah kalau cakap tak sakit hati duit hilang RM460 begitu sahaja. Tapi tak apa, mungkin ada sebab saya menjadi mangsa. 

Tapi saya tak puas hati kalau orang lain pun turut menjadi mangsa. Jadi, tolong viralkan sebab ramai yang sudah kena pada bulan ini dengan nombor akaun yang sama cuma nombor telefon berbeza-beza. 

Mangsa dedahkan nombor akaun bank yang digunakan oleh individu berkenaan | Foto - Azera
Sekarang penipu ini tukar gambar profil WhatsApp dan guna gambar Vitamilk. Jadi berhati-hatilah anda semua. Dia akan menyamar menjadi orang yang kita kenali. Cara dia, memerhatikan perbualan kita di Facebook. 

Pendedahan dari dua mangsa yang pernah menjadi mangsa individu yang sama | Foto - Netizen

Tolong berwaspada semua. Hari ini saya kena, esok-esok takut orang lain pula menjadi mangsa. Tolong sebarkan sebanyak mungkin agar anda atau saudara mara, rakan-rakan tidak menjadi mangsa individu yang tidak bertanggungjawab ini. 

Kalau search nama akaun bank itu di Facebook, sudah 3-4 orang menjadi mangsa individu berkenaan. Tak selamatlah hidup kau syaiton! 
Share on Google Plus
  Blogger Comment
  Facebook Comment