Ada beberapa jenis makanan yang mengandungi gula dan menjadi gas berlebihan dalam badan kita bila kita makan. Ada makanan yang mungkin anda dah tahu dan mungkin ada yang belum. Ini antara 10 jenis makanan yang menyumbang angin berlebihan dalam badan.
1. Kacang
Kacang mengandungi banyak raffinose, gula kompleks yang menyebabkan masalah pencernaan. Raffinose akan melalui usus kecil ke usus besar di mana bakteria akan memecahkan ia ke bawah, menghasilkan hidrogen, karbon dioksida, dan gas metana, yang keluar melalui rektum.
2. Produk Tenusu
Laktosa adalah gula yang ada di dalam susu dan produk tenusu yang paling, termasuk keju dan ais krim.
3. Bijirin
Bijirin penuh seperti gandum dan oat mengandungi serat, raffinose, dan kanji. Semua ini dipecahkan oleh bakteria dalam usus besar, yang membawa kepada gas. Malah, beras adalah satu-satunya bijirin yang tidak menyebabkan gas.
4. Sayur-sayuran
Sayur-sayuran tertentu seperti tauge, brokoli, kubis, asparagus, dan kubis bunga diketahui menyebabkan gas berlebihan. Seperti kacang, sayur-sayuran juga mengandungi gula yang kompleks, raffinose.
5. Soda
Minuman bikarbonat dan soda sememangnya mengandungi gas yang sangat banyak. Jadi tak mustahil lepas minum kita akan sendawa gas yang kita minum!
6. Buah-buahan
Buah-buahan seperti epal, pic, pear, dan prun mengandungi gula semula jadi alkohol, sorbitol, yang badan yang menyebabkan masalah pencernaan.
7. Gula-gula
Menghisap gula-gula boleh menyebabkan anda menelan udara tambahan. Banyak gula-gula juga menggunakan sorbitol sebagai pemanis.
8. Bawang
Bawang mengandungi gula semula jadi yang dikenali sebagai fruktosa. Seperti raffinose dan sorbitol, fruktosa menyumbang kepada gas apabila bakteria dalam usus memecahkan ia ke bawah.
9. Chewing Gum
Nampak chewing gum macam tak mengandungi apa-apa gas kan. Tapi sebenarnya apabila kita mengunyah gula-gula getah, kita telan lebih banyak udara.
10. Makanan proses
Makanan proses mengandungi pelbagai bahan-bahan, termasuk fruktosa dan laktosa.*
Sumber: Era.FM
via Bin Usrah
Blogger Comment
Facebook Comment