Kejadian Luarbiasa Bilal Azan Ketika Koma


Individu di dalam satu video yang dianggap sangat luarbiasa ini adalah seorang bilal yang berada dalam keadaan koma disebabkan satu insiden.

Difahamkan, bilal ini akan ‘bangun’ setiap kali masuk waktu solat untuk melaungkan azan dan koma semula setelah selesai azan.

Ibnu Rajab Al Hambali pernah mengatakan, sesungguhnya seorang hamba akan diberi balasan sesuai amalan yang dia lakukan.

“Barang siapa meninggalkan suatu amalan, bukan kerana uzur syarie seperti sakit, bersafar atau dalam keadaan lemah di usia tua, maka akan terputus darinya pahala dan ganjaran jika dia meninggalkan amalan tersebut.” (Lihat Fathul Baari lii Ibni Rajab, 1/84)

Namun perlu diketahui bahawa apabila seseorang meninggalkan amalan soleh yang biasa dia lakukan secara rutin kerana alasan sakit, sudah tidak mampu lagi melakukannya, dalam keadaan bersafar atau uzur syarie lainnya, maka dia akan tetap memperoleh ganjarannya.

Hal ini berdasarkan sabda Nabi SAW, “Jika seseorang sakit atau melakukan safar, maka dia akan dicatat melakukan amalan sebagaimana amalan rutin yang dia lakukan ketika mukim (tidak bemusafir) dan dalam keadaan sihat.” (Hadis Riwayat Bukhari no. 2996)

Semoga kejadian ini dijadikan renungan dan diambil manfaatnya.

Tonton di Youtube.

Sumber : sentiasapanas.com

via Bin Usrah
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment