'Mak, Kenapa Tapai Ini Merah?' - Ketahui Pantang Larang Ketika Buat Tapai


Berapa ramai di kalangan anda yang tahu pantang larang ketika membuat tapai? Di zaman serba canggih ini, ramai yang tahu makan tetapi tidak begitu tahu mengenai cara membuatnya. 

Berdasarkan perkongsian seorang pengguna Twitter, Aishah Samin, tapai dalam keadaan berwarna merah-merah seperti yang ditunjukkan dalam gambar, bermanka orang yang membuat tapi itu bukan dalam keadaan bersih atau datang bulan. 

"Mak kata, tapai kalau merah-merah seperti ini, maknanya orang yang buat itu bukan dalam keadaan bersih (period). Jadi, siapa-siapa yang datang bulan, tak boleh dekat dengan orang buat tapai, apatah lagi turut serta buat sekali. 

Berdasarkan maklumat di Wikipedia
  1. Tak boleh makan sirih atau mendekatkan dengan benda-benda berwarna merah ketika membungkus tapai. Sekiranya pantang larang ini dilanggar, tapai akan berwarna merah dan rasanya tidak sedap. 
  2. Tak boleh makan benda masam ketika membungkus tapai kerana ia akan membuatkan tapai menjadi masam
  3. Bagi wanita yang datang bulan juga tidak boleh membuat tapai kerana rasa yang terhasil daripada pembuat tadi tidak 'jadi' atau masam dan sebagainya. 
  4. Malah, tidak dibenarkan menegur atau buat bising ketika sedang membuat tapai. Ini akan menyebabkan tapai yang dibuat tidak menjadi.
Tapai yang telah siap dibungkus, dimasukkan dalam pasu tempayan yang besar dan ditutup dengan kain. Namun, di zaman ini, ada sesetengah pembuatnya yang letak di bawah katil atau dimana-mana yang mereka suka, selama tiga hari  dan tapai itu akan masak dan barulah boleh dimakan. Tapi yang masuk mengeluarkan air yang sangat manis. Air tapai ini boleh diminum dan juga boleh dijadikan sebagai ubat tradisional. 

Dah tahu pantang larang membuat tapai? Jadi, janganlah cari pasal ketika ahli kelaurga terutamanya nenek tengah membuat tapai. Silap haribulan, kuali terbang ke kepala. - The Reporter
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment